استاندار آذربایجان شرقی، احیای دریاچه ارومیه را دغدغه اصلی و مهم شخص رئیسجمهور و دولت سیزدهم دانست و با تأکید بر اینکه ایشان اهتمام ویژهای به احیای دریاچه ارومیه دارند، یادآور شد: در این دولت انتقال آب از سد کانی سیب شتاب گرفت و حیات و سرزندگی خاصی به دریاچه بخشید.
مالک رحمتی عصر یکشنبه در جلسه ستاد احیای دریاچه ارومیه که در تبریز برگزار شد، اظهار کرد: دولت سیزدهم اهتمام جدی به احیای این دریاچه دارد و باید تمام دستگاههای اجرایی وارد میدان شده و تعاملات بین استانهای آذربایجان شرقی و غربی در این راستا بیش از گذشته عینیت یابد.
وی احیای دریاچه ارومیه را برای کل کشور و بهویژه استانهای آذربایجان شرقی و غربی مهم و حیاتی دانست و گفت: اگر میزان آب این دریاچه به حد استاندارد نرسد، با مشکلات عدیده زیستمحیطی و بهداشتی، اجتماعی و فرهنگی در منطقه مواجه خواهیم شد.
رحمتی با تأکید بر اینکه شتابدهی به احیای دریاچه ارومیه رویکرد اصلی و مهم ستاد احیا است، افزود: مشکل اصلی دراینرابطه نوع مدیریت منابع آبی است و اگر همین منابع موجود را بهینه مدیریت کنیم بهراحتی احیای دریاچه محقق میشود، به شرطی که مجامع محلی نیز همراه و همیار باشند.
وی بر ضرورت جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز و انسداد آنها در هر ۲ استان آذربایجان شرقی و غربی تأکید و اضافه کرد: بر همین مبنا باید اصلاح الگوی کشت و استفاده از شیوههای آبیاری نوین، اصلاح بذرها و در نهایت بهروزرسانی و مدرنسازی کشاورزی باید مدنظر باشد.
رحمتی احیای دریاچه ارومیه را یک کاردانش پایه تعریف کرد که اگر از خرد جمعی و دانش فنی کشور و سایر کشورهای پیشرفته و صاحبسبک در این زمینه بهره بگیریم، اقدامات احیا سرعت و شتاب بیشتری خواهد گرفت.
وی با اعلام آمادگی کامل دستگاههای مختلف اجرایی آذربایجان شرقی در ارتباط با موضوع احیای دریاچه ارومیه، گفت: ما با تمام توان و ظرفیتهای فنی و دانشگاهی خود در خدمت کارگروه ملی و استانی ستاد احیا هستیم.
رحمتی احیای دریاچه ارومیه را دغدغه اصلی و مهم شخص رئیسجمهور و دولت سیزدهم دانست و با تأکید بر اینکه ایشان اهتمام ویژهای به احیای دریاچه ارومیه دارند، یادآور شد: در این دولت انتقال آب از سد کانی سیب شتاب گرفت و حیات و سرزندگی خاصی به دریاچه بخشید که در روزهای اخیر نیز شاهد رهاسازی آب سدها بهصورت واقعی بودهایم.
وی نوع نگرش دولت مردمی و انقلابی به احیای دریاچه ارومیه را راهبردی اعلام و اظهار کرد: پیگیریهای لازم و کافی در این زمینه از سوی دولت در حال انجام است و منابعی نیز تخصیصدادهشده است که البته کافی نبوده و باید اعتبارات بیشتری به اجرای طرحهای احیا داده
رحمتی افزود: احیای دریاچه ارومیه و اجرای طرحهای آب و کشاورزی در حوضه آبریز به ۱۲ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
لزوم مسدودسازی چاههای غیرمجاز در حوضه آبریز دریاچه ارومیه
استاندار آذربایجان غربی و دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه نیز در این نشست با بیان اینکه حفر چاه های غیرمجاز یکی از مشکلات اساسی در احیای دریاچه ارومیه است، گفت: اکنون ۷۳ هزار حلقه چاه غیرمجاز حوضه آبریز این دریاچه را احاطه کرده است.
محمدصادق معتمدیان، این حجم از حفر چاه در اطراف دریاچه ارومیه را بسیار بالا و قابل تامل دانست که در سال های متمادی و به بهانه توسعه اراضی کشاورزی ایجاد شده و امروز تبعات منفی آن گریبان مردم و دولت را گرفته است.
وی جلوگیری و مسدودسازی چاه های غیرمجاز در حوضه آبریز دریاچه ارومیه را یکی از مهمترین مسئولیت های ستاد احیا اعلام و اضافه کرد: سئوال مهم در این زمینه این است که این تعداد چاه چگونه و چه زمانی قرار است مسدود شوند؟ در حالی که حتی مسدودسازی یک حلقه چاه با انواع و اقسام مشکلات اداری، حقوقی و اجتماعی و فرهنگی مواجه می شود.
معتمدیان با تاکید بر اینکه حتی پر کردن یک حلقه چاه در اطراف دریاچه به راحتی اتفاق نمی افتد، یادآور شد: متاسفانه در این زمینه هیچ برنامه راهبردی وجود ندارد و شبانه روز شاهد بهره برداری از این چاه ها و برداشت آب از آنها هستیم.
وی بهترین راهکار برای اجرای طرح های مربوط به مسدودسازی چاه های اطراف دریاچه ارومیه را انتقال تصمیم گیری ها به نشست سران قوا دانست و اظهار کرد: از آنجایی که در قالب ستاد احیا مصوبات کاربردی در این زمینه اتفاق نیفتاده است، باید در نشست سران قوا و با بالاترین میزان اهرم اجرایی در این رابطه تصمیم گیری شود.
معتمدیان با بیان اینکه استان های آذربایجان شرقی و غربی کم آب نیستند، مشکل اصلی در زمینه احیای دریاچه ارومیه را مربوط به نوع مدیریت منابع آبی برشمرد و ادامه داد: اینکه در حوضه آبریز این دریاچه محصولات کشاورزی پرآب بر کاشته می شود و هنوز این روند ادامه دارد، موجب تعجب است.
به گفته وی در حال حاضر ۵۷ درصد منابع آبی آذربایجان غربی برای سه محصول سیب، یونجه و چغندر مورد استفاده قرار می گیرد که نشان دهنده نبود مدیریت منابع آبی در مصارف کشاورزی است و این رویه ها باید به سرعت تغییر یابد.