سالن جمهوری اسلامی در استانداری آذربایجان شرقی امروز میزبان همایشی با عنوان «بررسی الزامات تحقق شعار سال» با حضور بیش از ۱۰۰ نفر از فعالان اقتصادی و مدیران ارشد استان و با هدف همفکری و هم افزایی برای تحقق شعار سال بود.
شرکتکنندگان در این همایش به بررسی فرصتها و چالشهای پیش رو برای تحقق شعار سال، جهش تولید با مشارکت مردم، پرداختند.
برگزاری این همایش تخصصی در آغاز سال نو و با توجه به نقش مهمی که دولت برای استان آذربایجان شرقی در راستای تحقق رشد هشت درصدی اقتصاد قایل شده، حایز اهمیت است و می تواند الگویی برای دیگر استان های کشور باشد.
پرهیز از بخشی نگری و ارایه برنامه های راهبردی، عملیاتی و پروژه محور، تعیین ۱۰ اقدام اساسی برای عینیت بخشی به جهش تولید و مکلف بودن مدیران اجرایی به ارایه راهکارهای عملیاتی در این زمینه و راه اندازی قرارگاه اقتصادی جهش تولید در استان از جمله محورهای این همایش بود.
شرکت کنندگان در این همایش درباره راهکارهای هم افزایی و تعامل برای تحقق شعار سال با اتکا بر ظرفیت های بخش خصوصی و تسهیل گری نهادهای دولتی گفت و گو کردند.
فعالان اقتصادی حاضر در این همایش، با برشمردن مزیت ها و چالش های بخش خصوصی برای کمک به تحقق شعار سال، جهش تولید با مشارکت مردم، خواستار اهتمام بیشتر نهادهای دولتی در این ارتباط شدند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی و مدیران عامل شرکتهای آب و برق منطقه ای استان نیز در این نشست، گزارش کوتاهی از اقدامات انجام شده در مسیر رفع موانع تولید و تامین زیرساختهای لازم برای تولیدکنندگان ارایه کردند.
- تحقق توسعه با حداقل هزینه انجام شود
یونس ژائله، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز در این نشست با اشاره به اهمیت بخش خصوصی در بیانات مقام معظم رهبری، اعلام کرد: برای تحقق رشد اقتصادی هشت درصدی در استان نیازمند حدود پنج میلیارد دلار منابع مالی هستیم که میتوان ۲.۵ میلیارد دلار آن را از منابع بانکی و خرید ارز تامین کرد و باقی اعتبار نیز باید از طریق افزایش صادرات تحقق یابد.
ژائله با اشاره به برنامه اتاق بازرگانی تبریز برای حضور در نمایشگاههای بین المللی و استفاده از ظرفیت خالی واحدهای تولیدی، تاکید کرد که باید توسعه را با کمترین هزینه سرمایه گذاری محقق کنیم.
وی با اشاره به مشکلات زیرساختی استان در مسیر تحقق رشد هشت درصدی، تشریح کرد: آذربایجان شرقی در انتهای شبکه گازرسانی قرار دارد و در تامین آب و برق هم دارای مشکل است و این امر باعث شده تا در توسعه عقب بماند.
وی با دعوت از سرمایه گذاران استان برای سرمایه گذاری در طرح های زیرساختی آب و برق، افزود: به عنوان فعالان اقتصادی آذربایجان شرقی باید با سرمایه خود اقدام به تامین زیرساختها کنیم.
وی بر لزوم جدیت استانداری در پیگیری طرح انتقال آب ارس به تبریز به عنوان پروژه حیاتی تاکید و اضافه کرد: در سفر رئیس جمهور به استان، توافقنامه احداث ۲۱ واحد صنعتی با ۲۵۶ همت سرمایه گذاری در استان امضا شد و اغلب آنها نیز برای تامین منابع مالی به بانکها معرفی شدهاند، اما به رغم تامین سهم آورده شخصی به میزان بیش از ۲۰ تا ۳۰ درصد، تسهیلات مربوطه تاکنون از سوی بانکها اعطا نشده است.
وی ادامه داد: آذربایجان شرقی در زمینه سهم اعتبارات صندوق توسعه ملی نیز وضعیت قابل قبولی ندارد، در حالی که با در نظر داشت جمعیتی، پنج درصد منابع این صندوق باید به این استان تخصیص یابد.
- تولید، خط مقدم عرصه اقتصاد است
سید باقر شریف زاده، نائبرئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران نیز در این نشست اظهار کرد: شعار سال به معنای تعیین اولویت کشور است که در درجه اول برای تحقق آن نیاز به تغییر نگرش، تعریف ساختارها و سازوکارهای عملی با شاخصهای مشخص و قابل اندازه گیری در محدوده زمانی ۱۱ ماهه باقیمانده داریم.
شریف زاده با بیان اینکه تولید، ادبیات خاص خود را دارد، شاه کلید آن سود است و تولیدکننده باید از فعالیت خود سود ببرد، افزود: ماشین آلات صنایع استان نیازمند نوسازی هستند و نمیتوان با استفاده از این تجهیزات چند دههای با تکنولوژی دنیا رقابت کرد.
وی با بیان اینکه تولید، خط مقدم عرصه اقتصاد است، ادامه داد: عمده مشکلات موجود در اقتصاد مربوط به ساختارها و تصمیم گیری بوده و فهرست مربوطه مشخص و راه حل نیز معلوم است. چند سال است که میگوییم باید ارز، تک نرخی و رانتها برچیده شود تا مشکل تخصیص ارز نداشته باشیم.
وی اضافه کرد: شاید با اقدامات ضربتی کوتاه مدت، آرامش مقطعی در اقتصاد ایجاد شود ولی جهش تولید و رشد پایدار نیازمند تغییرات نهادی است.
شریف زاده یادآوری کرد: مشارکت مردم در تولید و اقتصاد، نیازمند طراحی سازوکارها و شیوه سرمایه گذاری، سیاستهای مالی و حمایتی و ایجاد اعتماد اجتماعی است.
وی تشریح کرد: مردم وقتی الگوی تولیدکنندگان تراز اول خود را میبینند که با چه مشکلاتی رو به رو هستند، به طور قطع حاضر نمیشوند پول خود را برای عرصه تولید بیاورند؛ این اعتماد باید ایجاد شود و مردم بدانند که سود نه در بازارهای فرعی، بلکه در تولید است.
وی با تاکید بر لزوم پشتیبانی نظام مالیاتی از تولید در کشور، اظهار کرد: قطع تسهیلات بانکی، بالا رفتن ارز، مشکلات ثبت سفارش، تخصیص ارز و سرمایه در گردش به عنوان خون در جریان رگهای تولیدکنندگان، از ماه های پایانی سال تا امروز فلج و به رکود تورمی منجر شده است.
وی افزود: تنها خواسته بخش خصوصی این است که دولت به بخش خصوصی اعتماد کند و از اتاقهای فکر آن بهره بگیرد.
- زنجیره های ارزش استان تقویت شوند
مجید یاریگر، مشاور صنعتی استاندار آذربایجان شرقی نیز گفت: با تایید تمام دغدغهها و مشکلات واحدهای تولیدی، معتقد هستیم که نباید توجه ما فقط برای حل این مشکلات متمرکز شود و از توجه به مشکلات ریشهای و مسائل توسعهای و اندیشهای باز بمانیم.
یاریگر افزود: پتانسیلهای بزرگی در آذربایجان شرقی داریم که با توجه به تواناییهای استان باید دست به دست هم بدهیم و در راستای برنامه ریزی و استفاده عملی از آنها گام برداریم.
وی با اشاره به افول جایگاه برخی صنایع با قدمت بالای استان، گفت: باید به دنبال شناخت حلقه های زنجیره ارزش استان برویم و بر روی تقویت آنها و جهت گیری سرمایه گذاری و توسعه و رفع مشکلات آنها برویم.
نوید امجد، رییس کمیسیون دانش بنیان و بهبود کسب و کار اتاق بازرگانی تبریز نیز با بیان اینکه جهش اقتصادی برای اولین بار در سال ۱۹۲۰ در دنیا مطرح شد، افزود: تدبیر مقام معظم رهبری همین جا مشخص میشود که نامگذاری هر ساله ایشان برگرفته از علم کلاسیک اقتصاد است.
وی افزود: چارچوب اصلی جهش اقتصادی در بازه کوتاه مدت، تحریک و افزایش تولید، کنترل قیمتها، افزایش توان داخلی و تحریک و افزایش خرید به صورت سیکل است که اگر به صورت سیکل نباشد موجب تورم افسار گسیخته خواهد شد.
- بیش از ۹۰ درصد اقتصاد آذربایجان شرقی مردمی است
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی نیز بیان کرد: آذربایجان، دیار تولید و سرزمین مردمان اقتصاددان، کاربلد و تاجر است؛ اقتصاد این استان از مدتها قبل، مسیر درست مردمی شدن را پیموده و بالای ۹۰ درصد اقتصاد آذربایجان شرقی در دست بخش خصوصی است.
محمد کلامی با بیان اینکه مردم آذربایجان شرقی، ارزش آفرینان عرصه تولید و بازیگران عرصه اقتصاد هستند، افزود: برنامه اصلی استان برای سال جدید از سوی سازمان برنامه و بودجه برای کوتاه مدت و میان مدت با جمع بندی نظرات تمامی دستگاهها و بخش خصوصی و تشکلهای این حوزه بررسی و به جمع بندی رسیدیم. برنامه دیگر نیز در راستای شناسایی الزامات و اقدامات لازم جهت تحقق شعار سال بوده و برنامه تسهیل گر و شتابدهنده در تحقق برنامه اصلی استان است.
- مطالبه استاندار آذربایجان شرقی برای تدوین برنامه راهبردی و عملیاتی کاهش تولید در استان
استاندار آذربایجان شرقی در این همایش از تدوین برنامه راهبردی و عملیاتی جهش تولید در استان خبر داد و گفت: سازوکاری که در این زمینه تعریف شده، میتواند یک قدم ما را به پیش ببرد؛ اما جهش تولید زمانی محقق میشود که بتوانیم الگویی را به کمک بخش خصوصی اجرا کنیم و در این زمینه نیازمند نگاه تحولی، اقدام جهادی و شبانهروزی و نظارت میدانی هستیم.
مالک رحمتی، بخشینگری را مانع تحول و جهش دانست و با بیان اینکه یکی از مشکلات ما مرزبندی بین بخشهای مختلف است، افزود: اگر قرار باید هر کسی فقط خودش را ببیند و کار خودش را بکند نباید انتظار تحول داشته باشیم؛ جهش و تحولی که امروز انتظار داریم نیازمند یکدلی و نقشآفرینی تکتک بخشها در کنار هم است.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به تشکیل قرارگاه جهش تولید در 14 فروردین امسال، گفت: در بدو تشکیل این قرارگاه از همه دستگاهها خواستیم که برنامههای تحولی خود را تا پایان فروردین اعلام کنند که بر این اساس، در روزهای گذشته جلسهای 12 ساعته با حضور مدیران اجرایی تشکیل شد و یکایک مدیران برنامههای خود را اعلام کردند.