آخرین وضعیت اجرای طرحهای احیای دریاچه ارومیه در نشست شورای منطقهای احیای این دریاچه به ریاست معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی بررسی شد.
در این جلسه ابتدا گزارشی از روند اجرای طرحهای احیای دریاچه ارومیه ازجمله انتقال آب از سدهای کانیسیب و سیلوه، تکمیل تصفیهخانههای تبریز و ارومیه و همچنین پروژههای غیرسازهای ارائه شد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی درخصوص گزارشهای ارائهشده، گفت: کارهای انجام شده در این حوزه برای تثبیت وضعیت و بازگشت زندگی مجدد به دریاچه ارومیه بود که موجب شد در سال آبی 98-99، میزان آب دریاچه از ۵ میلیارد مترمکعب بگذرد، ولی بهخاطر تشدید خشکسالی و عدم تکمیل پروژههای سازهای امروز میزان آب دریاچه نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
جواد رحمتی افزود: برای انتقال آب به پیکره دریاچه، ۶۳۰ میلیون مترمکعب از سد کانیسیب از طریق تونل زاب و حدود 200 میلیون مترمکعب از پساب تصفیهخانههای فاضلاب تبریز، ارومیه و شهرهای دیگر پیشبینی شده بود که متاسفانه این پروژهها هنوز به بهرهبرداری نرسیده، اما امیدواریم با تکمیل بخشی از آنها در سال جاری 300 میلیون مترمکعب آب به دریاچه سرازیر شود.
وی به اجرای طرحهای غیرسازهای نظیر تثبیت خاک، تغییر الگوی کشت، بهرهوری در مصرف آب کشاورزی و جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز اشاره کرد و گفت: بهرغم اینکه کارهای انجامشده در این زمینه موثر بوده، اما ادامه روند فعلی در درازمدت امکانپذیر نیست و لازم است یک بازنگری فنی و علمی در طرحهای احیای دریاچه اتفاق بیفتد.
رحمتی خاطرنشان کرد: احیای دریاچه ارومیه تنها با ریختن آب شیرین به آن اتفاق نخواهد افتاد و باید در میانمدت و بلندمدت از روشهای مطمئن دیگر و با لحاظ تمام ابعاد علمی و عملی استفاده شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی تصریح کرد: انجام عملیات غیرسازهای مانند طرحهای تثبیت خاک و استفاده اقتصادی از اراضی رهاشده بهصورت کشت محصولات مقاوم به کمآبی میتواند از طریق جوامع محلی انجام شده و از طریق عملیات قرق و نگهداری، از افزایش کانونهای مستعد تولید گردوغبار در حاشیه دریاچه جلوگیری کند.
وی با اشاره به گزارش اداره کل حفاظت محیط زیست درباره افزایش سطوح تثبیتشده از طریق قرق و گشت گونههای مقام و همچنین نصب بادشکنهای غیرزنده در بیش از ۳ هزار هکتار از اراضی پیرامون دریاچه، اظهار داشت: لازم است در کنار کارهای سازهای این نوع اقدامات، ترویج و بخش مهمی از اعتبارات به این موضوع اختصاص یابد.